fbpx

Wampex staat voor Weekend AMPfibische EXpeditie. Het is afkomstig uit een traditie van het Engelse leger waarbij jonge rekruten een weekend lang taken kregen in, op, over, onder en met water. De Wampex is een evenement in en om Smallingerland waarbij de deelnemers opdrachten krijgen waarbij water en survival-elementen prominente rollen spelen. Het is een tocht van ongeveer 35 kilometer waarbij men diverse hindernissen zoals een palletbrug, kabelbaan, polsstok of andere uitdagende hindernissen moet nemen om hun nachtelijk avontuur te kunnen volbrengen. Bij route die men moet lopen is het gebruik van een kompas niet weg te denken is. Daarnaast zijn er kriptische routes, windrichting routes, volgroutes en de beruchte bolletje-pijltje routes zoals taxi chaufeurs die gebruiken. Het is geen wandeltocht en ook geen puzzeltocht, Het is DeWampex!

Je loopt DeWampex met je eigen team. Dit team mag bestaan uit 4 tot 6 personen van 16jaar of ouder. Elk team bedenkt zijn eigen naam en zal starten vanuit de voetbal kantine van ONB drachten.( Noorderdwarsvaart Drachten) Vanuit hier starten de groepen om de 8 minuten. De materialen die je mee moet nemen voor het goed volbrengen van DeWampex krijg je te ongeveer 2 week voor DeWampex te horen. Dit kan zijn een stuk touw, kompas, peddel maar ook een metalen lepel of een spiegeltje.

De Wampex wordt sinds 1984 georganiseerd en we proberen er elk jaar weer iets speciaals van te maken…. Diverse vrijwilligers zijn al vanaf eind april druk bezig met het grofweg uitzetten van de route en vervolgens toestemming vragen aan landeigenaren en boeren.
Op de dag van De Wampex zelf zijn naast de werkgroepleden ook vele vrijwilligers in touw om De Wampex tot een groot succes te maken. De hulp van deze mensen is onmisbaar omdat er in 1 dag (en nacht) vreselijk veel moet gebeuren. Elke hindernis die in De Wampex zit wordt van tevoren uitgeprobeerd en bekeken of er inderdaad wel 200 personen over heen kunnen.

In het verleden is het eens gebeurt dat bij het uitproberen van de kabelbaan de steunen afbraken en dat daardoor de vrijwilliger in het water terecht kwam. Uiteraard moest dit hersteld worden voordat de deelnemers er waren!

Het gaat er bij De Wampex niet om hoelang je er over doet, als je het einde maar haalt!
Naast de werkgroepleden en de 40 vrijwilligers geven ook vele eigenaren van weilanden, bos en water belangeloos hun medewerking.

Wil je meer informatie over De Wampex van Smallingerland, stuur dan een mailtje naar info@dewampex.nl